Product Category Sample
F!XX Wood Care

Verzorging en Onderhoud

Algemeen
 
Hout behoort tot de oudste bouwmaterialen die we kennen. Overal waar bomen groeien is grondstof beschikbaar voor hout en wordt het gebruikt voor de meest uiteenlopende constructies. Van hutten tot grotere gebouwen, van meubel tot speelgoed en van koets tot zelfs vliegtuig. De veelzijdigheid en duurzaamheid maakt hout tot een gewilde en veel gebruikte grondstof. De vele soorten bomen in de wereld leveren hout met veel verschillende karakters en eigenschappen. De regenwouden en andere gebieden rond de evenaar leveren zeer duurzame tropische houtsoorten, die dermate gewild zijn dat ze steeds zeldzamer en duurder worden. Maar ook dichter bij huis zijn er goede en duurzame houtsoorten beschikbaar die op ecologisch verantwoorde wijze worden geproduceerd. Door veredeling en bescherming wordt de duurzaamheid sterk verbeterd, waardoor er tientallen jaren van kan worden genoten. Iedere afwerking heeft zijn eigen karakter, “feel”en “look”.
 
Lak (half)glans.
Veel gebruikte afwerking van hout. Wordt zowel transparant (blank of gekleurd) als dekkend (geen houtnerf meer zichtbaar) aangebracht en geeft een goede en duurzame bescherming tegen indringen van de meeste (vloei)stoffen.
Verzorging.
 • Afnemen met een klamvochtige doek. Niet te nat maken (met name bij een oudere en/of beschadigde laklaag).
 • Periodieke reiniging met Fixx lakreiniger of Woodcleaner & Degreaser. Voor het intensief reinigen en het verwijderen van olie, was en vet van de laklaag.
 • Periodieke verzorging met Fixx Ecopolish. Een polish op basis van polymeerwassen, geeft een warme glans, verwijdert stof en vuil en camoufleert krasjes.
 • Periodieke verzorging met Fixx Klassikol. Verzorgingsmiddel voor gelakte meubelen, zoals eiken, mahonie en kersen. Voedt, beschermt, reinigt, droogt snel en is niet vet. Haalt ook oudere lakken weer op en geeft ze de diepe warme kleur en glans weer terug
 
Lak (mat)
De laatste jaren wordt deze afwerking van houten meubelen meer en meer gebruikt. Geeft een matte uitstraling die wat lijkt op de afwerking met olie. Geeft een redelijk goede bescherming tegen indringen van de meeste (vloei)stoffen.
 
Verzorging.
 • Afnemen met een klamvochtige doek. Niet te nat maken (met name bij een oudere en/of beschadigde laklaag).
 • Periodieke reiniging met Fixx lakreiniger of Woodcleaner & Degreaser. Voor het intensief reinigen en het verwijderen van olie, was en vet van de laklaag.
 • Periodieke reiniging met Fixx Ecomatt. Reinigt licht.Voorkomt het ontstaan van glansstrepen. Beschermt en voedt met behoudt van de matte uitstraling.
 Was
Zeer oude veredeling en bescherming van hout. Met name oudere en antieke meubelen zijn vaak met was afgewerkt, maar wordt ook nu nog steeds op nieuwe meubelen gebruikt. Geeft een karakteristieke, warme en diepe glans. Gemakkelijk zelf op te brengen. Is in diverse kleuren te verkrijgen. Is beperkt bestand tegen indringen van vocht.
 
Verzorging.
 • Afnemen met een klamvochtige doek. Niet te nat maken anders kunnen er lichte/witte vlekken ontstaan.
 • Periodieke verzorging met Fixx Ecowax vast of vloeibaar. Regelmatig met doek dun aanbrengen en na drogen uitborstelen of uitwrijven. Met pluisvrije doek nawrijven voor meer glans. Vlekken kunnen worden verwijderd door het meubel opnieuw in de was te zetten en eventueel in de nog natte was met schuurpapier de vlek eruit te schuren (altijd met de nerf mee schuren). Eventueel kleurverschil verdwijnt na verloop van tijd door inwerking van het uv licht.
  
Olie
Net als was een al vele eeuwen gebruikte veredeling en bescherming van hout. Ook tegenwoordig een zeer populaire afwerking. Wordt veel op tafels gebruikt. Geeft een karakteristieke matte uitstraling en een redelijke bescherming tegen indringen van vocht. Gemakkelijk zelf op te brengen en te onderhouden.
 
Verzorging.
 • Afnemen met een klamvochtige doek. Niet te nat maken anders kunnen er lichte/witte vlekken ontstaan.
 • Periodieke reiniging met Fixx Ecotone Cleaner.  Voor het intensief reinigen en het verwijderen van olie, vet en andere vervuiling.
 • Periodieke verzorging met Fixx Ecotone Olie. Reinigt licht.Beschermt tegen vocht, vuil en kringen. Verdiept de kleur. Krassen of vervuiling kunnen met een schuurpad, schuurpapier of staalwol met de nerf mee licht worden opgeschuurd en opnieuw worden geolied.
 
Onbehandeld hout
Ontwikkeling die de laatste jaren sterk is opgekomen. Doordat het hout niet behandeld is heeft het een “basic lifestyle” uitstraling. Hierdoor is het wel gevoelig voor vlekken en vervuiling. Vooral teakhout en tegenwoordig ook eiken worden gebruikt voor deze meubelen.
Met Fixx Ecoseal kan het hout worden beschermd zonder dat het hout qua uiterlijk verandert.
  
Bescherming.
 • Fixx Ecoseal. Impregneerolie op waterbasis. Gemakkelijk zelf aan te brengen. Zorgt voor een hoge beschermingsgraad zonder de kleur of uitstraling te veranderen
 • Fixx Ecotone Beitsolie. Kleurende olie verkrijgbaar in diverse kleuren. Gemakkelijk zelf aan te brengen. Zorgt voor een zeer hoge beschermingsgraad.
 
Verzorging na bescherming met Fixx Ecoseal
 • Afnemen met een klamvochtige doek.
 • Periodieke reiniging met Fixx Ecotone Cleaner. Voor het intensief reinigen en het verwijderen van olie, vet en andere vervuiling.
 • Indien gewenst kan na verloop van tijd een nieuwe laag Ecoseal worden aangebracht.
 
Verzorging na bescherming met Fixx Ecotone Beitsolie
 • Afnemen met een klamvochtige doek.
 • Periodieke reiniging met Fixx Ecotone Cleaner. Voor het intensief reinigen en het verwijderen van olie, vet en andere vervuiling. Indien het oppervlak “schraal” wordt, kan met de transparante Fixx Ecotone Olie het hout worden verzorgd.
 • Indien gewenst kan na verloop van tijd een nieuwe laag Fixx Ecotone Beitsolie worden aangebracht.